Meld je aan voor de nieuwsbriefAanmelden

Steeds complexere zorg leidt tot meer vraag naar hoogopgeleide verpleegkundigen. Er is al jaren een groeiend tekort aan verpleegkundigen. De V&VN sprak in 2016 van een zorgwekkend tekort en luidde later zelfs de noodklok. Veel mbo-v studenten willen graag in het ziekenhuis werken, maar het is lastig om daar een stage- of werkplek te vinden. Datzaljeleren.nl (een initiatief van Pearson en ExpertCollege) ontwikkelde samen met het Hoornbeeck College in Gouda een Excellentieprogramma voor mbo-v studenten om dit probleem aan te pakken.

Deelnemende studenten krijgen naast hun reguliere onderwijs een verdiepend pakket e-learningmodulen. Hun kans op een stage- of werkplek in het ziekenhuis wordt vergroot en de eventuele doorstroom naar een hbo-v opleiding wordt vereenvoudigd.

De eerste pilot van het Excellentieprogramma is begin november op het Hoornbeeck College in Gouda van start gegaan. Inmiddels zijn al vier andere mbo-scholen gestart en hebben meerdere instellingen zich aangemeld. Het programma bestaat uit een e-learningpakket met vijf uitgebreide thema’s op hbo-v niveau. Onder de thema’s vallen: Evidence Based Practice, Anatomie & Fysiologie, Pathologie, Verpleegkundige vaardigheden en de VMS-veiligheidsthema’s.

Ook lopen er gesprekken met meerdere instellingen over een extra verkorting van de hbo-v opleiding voor mbo-verpleegkundigen die het Excellentieprogramma hebben afgerond.

Bekijk het filmpje over de samenwerking met het Hoornbeeck College in Gouda hier: