Opleiding Basis Acute Zorg (BAZ): interview

November vorig jaar is het ExpertCollege-Nightingale Instituut (ENI) gestart met de BAZ-opleiding. De BAZ-opleiding is de basis voor de Verpleegkundige Vervolg Opleidingen (VVO) in de acute zorg, maar kan ook los worden ingezet als einddoel. De redactie van OK Visie dook samen met Eveline van Leeuwe, opleidingscoördinator VVO met aandachtsgebied IC, in deze wereld van nieuwe opleidingsmogelijkheden bij het ExpertCollege-Nightingale Instituut in Amstelveen. Dit artikel is ook te lezen op de website van OK Visie.

 

Waar staat BAZ voor en wat houdt deze opleiding in?

De BAZ staat voor de opleiding tot professional Basis Acute Zorg. De vijf BAZ-EPA’s zijn ontwikkeld door het CZO Flex Level. Het ExpertCollege-Nightingale Instituut (ENI) heeft deze EPA’s vertaald naar een curriculum en portfolio. De BAZ-opleiding is toegankelijk voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers, medisch hulpverleners en operatieassistenten. De BAZ-opleiding heeft elf onderwijsdagen. De BAZ vormt de basis voor de zes VVO-opleidingen vanuit het verpleegkundig Acute zorg-cluster. De BAZ-opleiding is versneld geïmplementeerd op basis van de opdracht van de Minister tot het ontwikkelen van de BAZ (mei 2020) en het Opschalingsplan COVID-19 Landelijk Netwerk Acute Zorg (juni 2020). Ook niet-BIG-geregistreerde verpleegkundigen kunnen instromen, om zo ook de andere bovengenoemde werknemers in de zorg in te kunnen zetten op Acute zorg-afdelingen in het ziekenhuis, zoals de IC en de SEH. Het doel hiervan is met geschoolde mensen de enorme patiëntenstroom verantwoord het hoofd te bieden.

Kun je na de BAZ-opleiding ook doorstromen naar OK-opleidingen?

De BAZ geeft direct toegang tot de Verpleegkundige Vervolgopleidingen (VVO) in de Acute sector. Het is zeker mogelijk om na de BAZ een opleiding tot anesthesiemedewerker of operatieassistent te volgen. Tijdens de BAZ heb je dan al veel kennis en ervaring opgedaan binnen de Acute zorg. Anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en Medische Hulpverleners die de BAZ hebben gevolgd, kunnen niet doorstromen naar de zes uitstroomprofielen (tenzij men een BIG-geregistreerde verpleegkundige is). Doorstroom op de onderdelen van de kern-EPA’s wordt door CZO Flex Level nader verkend.

Waar worden de studenten na diplomeren in de praktijk ingezet?

De studenten kunnen worden ingezet op de acute afdelingen in het ziekenhuis: de IC, SEH, CCU, recovery en AOA. Ik verwacht dat ook na deze crisissituatie ziekenhuizen nog veel baat hebben bij de intensieve samenwerking die nu plaatsvindt tussen de verschillende afdelingen en medewerkers met verschillende opleidingen. Waarom zou deze samenwerking in de toekomst verdwijnen?

Een belangrijk deel van de opleiding bestaat uit Praktijkgestuurd Klinisch Redeneren, wat betekent dat voor de studenten en docenten?

Praktijkgestuurd Klinisch Redeneren is de nieuwe, baanbrekende methode van ExpertCollege om het klinisch redeneren te onderwijzen aan zorgprofessionals. In deze methode staat de praktijk centraal en worden de leerdoelen geformuleerd aan de hand van videoscenario’s met interactieve skills trainers. Voordat de videoscenario’s worden doorlopen, worden de theoretische achtergronden via adaptieve e-learningmodulen aangeleerd. De studenten én docenten ervaren dit als zeer prettig, doordat ze leren aan de hand van casuïstiek. De videoscenario’s zijn opgenomen met échte zorgmedewerkers en een lotuspatiënt, waardoor ze niet met het echt te onderscheiden zijn.

De opleiding is in het najaar van 2020 gestart, in hoeverre heeft COVID een rol gespeeld in de uitrol? Hebben jullie vertraging opgelopen?

We hebben geen vertraging opgelopen, sterker nog: COVID-19 heeft de uitrol versneld. Zoals eerder aangegeven heeft de minister opdracht gegeven de BAZ-opleiding sneller uit te rollen. Dat hebben we gedaan. In november zijn de eerste studenten gestart.

Wat zijn de ervaringen van de studenten en docenten tot nu toe?

De studenten zijn erg enthousiast en leergierig. Ze stonden bij aanvang van de opleiding te trappelen om te beginnen! Het onderwijs op de Gondel én het digitale onderwijs is door hen goed ontvangen. Omdat het een nieuwe opleiding is, evalueren wij continu met elkaar en met de docenten wat goed gaat en wat de volgende keer nog beter kan. Zo bleek het ABCDE-onderwijs super aan te slaan bij de studenten, maar bleek het ECG-onderwijs nog aan de moeilijke kant. Daar leren we van en passen we direct aan voor de volgende groep studenten.

Wanneer is deze opleiding voor jullie een succes?

Op de korte termijn: als deze opleiding kan bijdragen aan de juiste zorgverlening van de grote toestroom patiënten op de acute afdelingen. Als de studenten, geschoold en wel, hun steentje kunnen bijdragen en de druk kunnen verlichten samen met de andere collega’s in het ziekenhuis. Als de studenten zich prettig voelen in hun rol, staan voor wat ze kunnen en enthousiast worden om de Acute zorg te blijven werken, misschien wel door het volgen van nog extra opleiding. Op de lange termijn kan deze opleiding bijdragen aan een langdurige samenwerking binnen de Acute zorg, waarbij medewerkers gemakkelijker inzetbaar zijn op verschillende afdelingen.

Meer blogartikelen