E-learning en blended learning: juist nu

Ons dagelijks leven wordt op allerlei vlakken verstoord door een pandemie. Eén van de gevolgen is dat klassikaal onderwijs onder druk is komen te staan. Deskundige zorgprofessionals zijn tegelijkertijd hard nodig, dus hoe waarborgen we de kwaliteit van hun opleiding? Het antwoord vind je in e-learning en blended learning. Hier lees je wat dit zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen.

E-learning en blended learning

Waar traditioneel onderwijs ter plaatse gegeven wordt, gebeurt e-learning online. Blended learning is de mix tussen die twee: onderwijs door een combinatie van online en fysieke lessen. Deze werkwijze is zo doeltreffend, omdat hierin het beste van twee werelden bij elkaar komt. De optimale verdeling tussen beide onderwijsmethoden is afhankelijk van de lesstof en de behoeftes van de student. E-learning en blended learning hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Voordelen en nadelen van e-learning

E-learning is flexibel, de enige voorwaarde is toegang tot een actieve internetverbinding. Met behulp van e-learning ontstaan extra leermogelijkheden die niet gebonden zijn aan locatie of tijd. In de trein, languit op de bank, in het weekend of tijdens de lunch, e-learning kan altijd en overal. De lesstof wordt overzichtelijk gegroepeerd in hapklare stukken aangeboden, dus eindeloos bladeren is niet meer nodig. Waar klassieke lesboeken alomvattend proberen te zijn, leer je met e-learning op maat. De student krijgt alleen die e-learningmodulen te zien die bij zijn of haar bestaande kennis aansluiten.

E-learning wordt steeds populairder. Door corona is er meer vraag naar deze manier van leren en ook de groeiende technologische mogelijkheden zorgen voor een impuls.

De opkomst van de thuiswerkcultuur is te “danken” aan corona. Aanvankelijk uit noodzaak, maar inmiddels bevalt het thuiswerken veel mensen beter dan verwacht. Ook de groeiende technologische mogelijkheden dragen hieraan bij. E-learning is door bovenstaande redenen ook in een stroomversnelling geraakt: leren waar en wanneer je maar wilt wordt steeds aantrekkelijker.

De keerzijde van e-learning komt ook voort uit die flexibiliteit, die alleen mogelijk is door de afwezigheid van een dwingende planning. Hierdoor kan e-learning als vrijblijvender worden ervaren. Studenten vinden het soms minder makkelijk zichzelf te motiveren om zelfstandig e-learningmodulen te maken dan om klassikaal onderwijs te volgen. Daarnaast houden sommige studenten van samenwerken, waarvoor e-learning minder geschikt is.

Voordelen en nadelen van blended learning

Blended learning verenigt het beste van twee onderwijsmethoden: de flexibiliteit van e-learning en de organisatie en het face-to-face contact van traditioneel onderwijs. Sommige soorten kennis zijn prima online op te doen, terwijl voor andere een fysieke benadering beter werkt. Door deze twee te combineren wordt niet alleen de leerervaring diverser als geheel, het fysieke onderwijs wordt ook doeltreffender. Vanwege de extra afgeronde e-learning van de student – die thuis de stof al heeft kunnen doornemen en toetsen – gaat het tempo van het fysieke onderwijs omhoog. De aandacht kan uitgaan naar precies die aspecten die niet via e-learning kunnen worden bijgebracht en de tijd van de docent wordt efficiënter benut.

Het mes van blended learning snijdt dus aan twee kanten: effectievere inzet van de docent en voor de student meer flexibiliteit. Door beide onderwijsmethoden in te zetten waar ze het best tot hun recht komen, verbetert de kwaliteit van het onderwijs als geheel. Kortom: blended learning is een win-win!

Er zitten weinig nadelen aan blended learning, mits het efficiënt is opgezet. Een mogelijke valkuil is dat de e-learning en het onderwijs ter plaatse niet goed op elkaar aansluiten, met onduidelijkheid of gaten in de kennis tot gevolg. Daarnaast ligt een verkeerde samenstelling van onderwijsmethoden op de loer, wanneer niet genoeg is nagedacht over de ideale omstandigheden voor het verwerven van verschillende soorten kennis. Dit is allemaal te voorkomen door goed overleg tussen de organiserende partijen.

Aanbod van ExpertCollege

ExpertCollege beschikt over een breed opleidingsaanbod voor verpleegkundigen, medici, studenten geneeskunde, Bachelor Medisch Hulpverleners (BMH) en medisch ondersteunend personeel. Uiteenlopende opleidingsinstellingen profiteren al van onze producten, van ziekenhuizen tot mbo’s. Het kan gaan om integratie in bestaand onderwijs, maar soms staat ons aanbod ook op zichzelf.

Het lesmateriaal van ExpertCollege is altijd samengesteld door deskundigen binnen hun medisch vakgebied en voldoet waar relevant aan de benodigde accreditatievoorwaarden. Een student die met onze pakketten aan het werk gaat krijgt de informatie voorgeschoteld die hij of zij nodig heeft. Dit is mogelijk dankzij het slimme adaptieve en vraaggestuurde systeem van ExpertCollege. Het systeem herhaalt de studiestof waar de student moeite mee heeft, terwijl de onderwerpen waar de student al voldoende kennis van heeft minder worden herhaald. Dit scheelt tijd en het voorkomt de klassieke valkuilen van e-learning: statisch onderwijs en overtollig informatieaanbod. Daarnaast zijn de nieuwste inzichten omtrent leren verwerkt in onze producten. Zo ontstaat met wat technologische hulp ondanks de digitale afstand toch een gestuurd leerproces.

Voorbeelden van blended learning zijn te vinden op de website van het ExpertCollege-Nightingale Instituut. We bieden daar verschillende (ABCDE-)cursussen aan, een opleiding tot spoedeisendehulpverpleegkundige én de opleiding Basis Acute Zorg (BAZ). Voor het mbo- en hbo-onderwijs Zorg & Welzijn ontwikkelen wij e-learningmodulen. En dit is nog maar een kleine greep uit ons aanbod.

Weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie?

Zelf ontdekken hoe de e-learning van ExpertCollege werkt? Neem contact met ons op via info@expertcollege.com of bel ons via 020 545 33 80. We geven je graag meer informatie of plannen een afspraak om (digitaal) een demo te geven.

Meer blogartikelen