Meld je aan voor de nieuwsbriefAanmelden

Schrijf je nu in voor een van onze VVO’s

Alle opleidingen in de acute zorg van ENI (het ExpertCollege-Nightingale Instituut) zijn geaccrediteerd.

Ga naar de site van ENI

Waar ben je naar op zoek?

De grote en de kleine bloedsomloop

Bij ExpertCollege maken we animaties van het menselijk lichaam. Deze keer delen we onze animatie over de twee belangrijkste bloedsomloopbanen van het cardiovasculaire systeem: de pulmonale circulatie en de systemische circulatie.

De pulmonale circulatie of longcirculatie is de kleine circulatie. In deze circulatie loop bloed van het hart naar de longen en vervolgens weer terug naar het hart. Zuurstofarm bloed wordt vanuit de rechterkamer door de twee longslagaderen (de arteria pulmonalis) naar de longen gepompt. Normaal gesproken vervoeren slagaderen zuurstofrijk bloed. De longslagaderen zijn de enige slagaderen in het lichaam waarvoor dit niet geldt. Zij vervoeren zuurstofarm bloed richting de longen. In de longen vertakken de longslagaderen zich in kleinere slagaderen. Deze vertakken zich weer verder in haarvaten. Koolstofdioxide, ook wel koolzuurgas, zit in het bloed dat door deze haarvaten stroomt. De haarvaten geven de koolstofdioxide af aan de longblaasjes. Zij geven vervolgens, via de haarvaten, weer zuurstof terug aan het bloed. De koolstofdioxide wordt uitgeademd. Het zuurstof wordt opgenomen in het bloed. Het inmiddels zuurstofrijke bloed stroomt verder door de haarvaten. Die komen samen in kleine aderen, die vervolgens weer in grotere aderen samenkomen. Uiteindelijk komt het zuurstofrijke bloed terecht in een van de vier longslagaderen. Deze aderen vervoeren het bloed vanuit de longen terug naar het hart. Het komt hier terecht aan de linkerzijde van het hart. Via de linkerboezem stroomt het bloed naar de linkerkamer. Uiteindelijk pompt het hart het bloed vanuit de linkerkamer door de grote bloedsomloop, ook wel de systeemcirculatie.

Grote bloedsomloop

De grote bloedsomloop of systeemcirculatie zorgt dat het zuurstofrijke bloed door het hele lichaam vervoerd wordt. De grote bloedsomloop vervoert via het bloed allerlei stoffen, waaronder hormonen, voedingsstoffen en zuurstof naar alle cellen van het lichaam. De grote bloedsomloop is hiernaast ook belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen en koolstofdioxide. Deze stoffen worden vanuit de cellen weer opgenomen in het bloed en vervolgens naar de juiste plek vervoerd. Hier worden ze verder verwerkt of uitgescheiden.

Bekijk al onze animaties