Meld je aan voor de nieuwsbriefAanmelden

Het platform ‘Klinisch redeneren voor het hbo’

Breng jouw onderwijs naar het hoogste niveau met de innovatieve inhoud van het platform ‘Klinisch redeneren voor het hbo’. De interactieve opdrachten, videocasuïstiek, e-learning, animaties en rijk geïllustreerde studieteksten vallen als puzzelstukjes in elkaar, waardoor de studenten meteen de relevante context krijgen van anatomie & fysiologie, pathologie, farmacologie, technische skills, communicatie, overdracht, ethiek en nog veel meer!

Wat is de gedachte achter het platform ‘Klinisch redeneren voor het hbo’?

De praktijk naar de studenten brengen. Honderden waarheidsgetrouwe videocasussen binnen diverse disciplines (ziekenhuiszorg, VVT, psychiatrische zorg, gehandicaptenzorg en meer) – waarin levensechte relevante problematiek wordt getoond – zijn onderbouwd met leerdoelen. Deze leerdoelen worden behandeld via e-learning, simulaties en prachtige animaties. Via dit netwerk van kennis en begrip leren de studenten steeds gemakkelijker verbanden te leggen. Hoe meer verbanden zijn gelegd, des te sneller de studenten nieuwe situaties kunnen doorgronden en beredeneren.

Hoe bereid ik me voor als docent?

De studenten bereiden zich voor met relevante e-learning (flexibel in te delen per les). Als docent beschik je over een docentenhandleiding met heldere lesinstructies, waardoor je voorbereidingstijd nagenoeg verdwijnt. Je gaat merken dat je na het geven van de les de docentenhandleiding nog zelden nodig hebt. De opdrachten en feedback zijn namelijk grotendeels verwerkt in de interactieve presentaties.

Hoe integreer ik het klinisch redeneren in mijn bestaande onderwijs?

Je kunt de lessen met specifieke thematiek (bijvoorbeeld anatomie & fysiologie, pathologie, farmacologie en verpleegtechnische handelingen) blijven indelen zoals je gewend bent. Voeg de interactieve videocasussen toe aan je lessen of laat de studenten deze thuis laten doorlopen. Ook de interactieve animaties kun je desgewenst tijdens de les bespreken. De verbanden die essentieel zijn bij het klinisch redeneren worden via e-learning en video-opdrachten uitgediept. Met andere woorden: de geautomatiseerde didactiek binnen het systeem zorgt dat de leerstof als samenhangend geheel wordt aangeleerd, niet als alleenstaande kennisdomeinen. De studenten leren direct de context en de implicaties.

Is de inhoud van het platform ‘Klinisch redeneren voor het hbo’ toepasbaar binnen andere systemen van het klinisch redeneren?

De inhoud van het platform kenmerkt zich door de combinatie van kennis en het leggen van verbanden. Deze kennis en verbanden kunnen via elke indeling worden beschreven, of dit nu een stappenplan, overdrachtsprotocol (zoals de SBAR) of casusbespreking betreft.

Wat vinden mijn collega’s van deze methode?

Gerrit van de Groep, opleider acute zorg: “Ik sta versteld. Twee maanden na de start van de opleiding was al duidelijk dat we dit niveau van klinisch redeneren nog nooit bij onze studenten hadden gezien. Dit is een gamechanger!”

Bekijk hier de video van het platform ‘Klinisch redeneren voor het hbo’